Szeretettel Üdvözöllek!

Küldj üzenetet! Tollforgató Irodalmi Lap: tollforgato.lap@gmail.com http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ Sziasztok! Új aloldalainkat is elérhetitek már a blogunkról is! Történelmi, írástörténeti és művészeti témákban is várom alkotásaitokat, publikációitokat! Színesíthetitek a lap kinézetét elemzésekkel, nyelvészeti munkákkal is! Az oldalakra várom mindazok jelentkezését, akik szívesen vennének részt egy interaktív blog megvalósításában is.. Helyet biztosítanék politikai-filozófiai és szociológiai írásoknak, régészeti és specializált történeti munkáknak is! Sikeres alkotást kívánok mindenki számára! Keressétek lapjainkat! http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ https://sites.google.com/site/tollforgatomuveszetilap/home https://sites.google.com/site/tollforgatotoertenelmilap/home Kellemes olvasást és kikapcsolódást kíván : Varga Éva ( Kékrózsa Bíborvirág) főszerkesztő

Keresés ebben a blogban

2020. május 27., szerda

Olvasmányajánlat: Raevius ezredes utazása

Gyermekkorom kedvenc és meghatározó olvasmánya a Fekete István: A koppányi aga testamentuma c. könyvön kívül a Révay József: Raevius ezredes utazása című könyv, amiről korábban már írtam a közösségi oldalakon és saját blogon is néhány szót. Annak idején óvodásként, rengeteg könyv mellett, ezeken keresztül olvasgattam, és a spceiális magyar-ének tagozatra kerülve az ember már nem csak nevét tudta leírni, mire megkezdte koptatni az iskola padjait. 
Hogy mennyi minden fér bele az álmokba és valóságba?

Ez az utazás nem csak a kulturális életbe, az álmokba, a történelem világába visz el, hanem a klasszika-filológiába, minden élethelyzetbe, amiből tanulni lehet és kell is. 

Az elemzésekkel és átgonolásokkal teljes szakanyagokat is el lehet készíteni ezek alapján a sorok alapján.

Jó utazást kívánok mindenkinek, a múltban, jelenben és jövőben is!

Lövey-Varga Éva

Főszerk. laptulajdonos.

A folytatáshoz kattintson a linkre!



"BEVEZETÉS
Ezeken a lapokon az író nagy élménye, Róma ókora elevenedik meg: tájai és emberei, örömei és gondjai, komoly alkotásai és könnyű szórakozásai; a római nép és birodalma, nagyszerű állam-szervező, hadvezető és jogalkotó tudománya, vagyis helyesebben: művészete. De amennyire ez lenyűgözi az írót, éppúgy érdekli az is, hogy e világhatalom, e káprázatos állami pompa és méltóság, e roppant katonai eredmények mögött emberi életek lüktettek.
Ezt látta s érezte az író, és ezt akarta megmutatni ebben a könyvben. Konzulok, hadvezérek, császárok, szónokok, írók, költők, tudósok, nagybirtokosok a szereplői; a hivatalos római közélet férfiai jönnek-mennek, beszélnek, cselekszenek lapjain - de az író kíméletlenül megvilágítja emberi arcukat, főleg pedig ennek a ragyogó és kissé mindig színpadias közéletnek sötét hátterét és ismeretlen szereplőit, a nyomort, a nélkülözést, a kisiparosok és szegény földművesek vagy éppen földnélküli parasztok sanyarú sorsát az óriási nagybirtokok nyomasztó szorításában, s mindenekfelett a rabszolgák keserves életét.
Meggyőződése, hogy csak így teljes és hiteles az a kép, amelyet a kétezer évvel ezelőtti Róma életéről fest, csak így mutatkoznak meg annak a sajátságos társadalomnak színei, érdekességei, hangulatai. Ehhez felhasználta a tudomány adatait éppúgy, mint a költészet varázsvesszejét: bűvös kapun vezeti be olvasóit ebbe az eltemetett világba, s felpezsdíti benne a megfagyott életet.
Az író annyira beleélte magát a római ókorba, hogy nemcsak benne él és jár-kel, mint huszadik századbeli jövevény, tanár vagy újságíró - élő anakronizmus -, hanem legtöbbször ókori embernek képzeli magát: Raevius ezredes az író ókori mása; páncélja, kardja, sisakja, köpenye csak az író álruhája, hogy - mint az arab mesék kalifája - észrevétlenül megközelítse ezt a furcsa és érdekes világot, s föllebbentse a fátylat az ismeretlen ókori Róma életéről.


Mielőtt megkezdjük utazásunkat, szükséges legalább nagy vonásokban áttekinteni Róma politikai és művelődéstörténetét, s így bemutatni a fejlődését és szerkezetét annak az államnak és társadalomnak, amelynek keretében a könyv valóságos és költött eseményei lezajlanak."





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése