Szeretettel Üdvözöllek!

Küldj üzenetet! Tollforgató Irodalmi Lap: tollforgato.lap@gmail.com http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ Sziasztok! Új aloldalainkat is elérhetitek már a blogunkról is! Történelmi, írástörténeti és művészeti témákban is várom alkotásaitokat, publikációitokat! Színesíthetitek a lap kinézetét elemzésekkel, nyelvészeti munkákkal is! Az oldalakra várom mindazok jelentkezését, akik szívesen vennének részt egy interaktív blog megvalósításában is.. Helyet biztosítanék politikai-filozófiai és szociológiai írásoknak, régészeti és specializált történeti munkáknak is! Sikeres alkotást kívánok mindenki számára! Keressétek lapjainkat! http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ https://sites.google.com/site/tollforgatomuveszetilap/home https://sites.google.com/site/tollforgatotoertenelmilap/home Kellemes olvasást és kikapcsolódást kíván : Varga Éva ( Kékrózsa Bíborvirág) főszerkesztő

Keresés ebben a blogban

2022. április 11., hétfő

Záhonyi András Egy MÉRnökből lett BÖLCSész bemutatkozása

Záhonyi András

Egy MÉRnökből lett BÖLCSész bemutatkozása


Aki több mint 10 nyelvet megért, s írt már 12 könyvet több szakterületen is, időnként másképp látja a tudomány és a művészet „szenzációs eredményeit”. Az érzékenyebb és tekintélytisztelő bölcsész-társadalom sajnos nem igazán ’értékeli’ ezeket a természettudományos MÓDszertant is alkalmazó gondolatmeneteket.

Szerencsére a humor gyakran átsegít az ilyen nehézségeken. Kritikusnak tűnő értékelései ugyanis inkább továbbgondolásra serkentenek, s udvarias humorral tálalva már kevésbé tűnnek ’SZEMtelennek’. (Ilyen írás pl. az Antanténusz-kiszámolóról írt rövid tanulmánya.)


Záhonyi András német tagozaton érettségizett, a Műszaki Egyetemen hálózatelméletet, véletlenszerű (sztochasztikus) folyamatok modellezését tanulta. Id. Simonyi Károly professzorától (az Elméleti Villamosságtan mellett) a fizika kultúrtörténetéről is tanult. Ezen oktatási program jelszava:

’kort taníts – ne külön-külön tantárgyakat’!


Egy véletlen folytán a Miskolci Bölcsész Egyesületbe került, újságírás szakra (írásai az Ősi gyökérben, a FolkMAGazinban, felföldi (felvidéki), erdélyi, ill. anyaországi napi- és hetilapokban jelentek meg). Ha már ott járt, kitanulta a Badiny-iskola által képviselt sumerológiát (pontosabban: a mezopotámiai kultúrát) s a magyarságtudományt (többek között a nemrég elhunyt Molnár V. Józseftől, Pap Gábortól, Bakay Kornéltól, Kiszely Istvántól, Kiss Dénestől, Olsvai Imrétől). Később – Varga Csabával együtt gondolkodva – jelent meg A tatárlakai csillagóra c. könyve.

Jellemzően nyelvekkel (különleges anyanyelvünkkel, a Czuczor-Fogarasi szótár gyökrendszerével), megfejtetlen írásemlékek olvasásával, szótárkészítéssel, a tudományos felismerések és a művészeti alkotások valós alapú értékelhetőségével („mérhetőségével”), oktatásmódszertani kérdésekkel foglalkozik.

Bérczi Szaniszló, Mandics György és Révész Péter munkatársa az ősi kutúrák írásrendszereivel, írásemlékeivel kutatásában – különös tekintettel a csillagászati vonatkozásokra.

Rendszeres előadója a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor konferenciáknak, a Miskolci Őstörténeti Fórumoknak, az Agyagtábla Baráti Kör rendezvényeinek.

A Zürichi Magyar Történelmi Egyesület tagja, előadója és szervezője (www.zmte.org – Budakalász és Budapest).

Művészek és tudósok gyakori beszélgetőtársa (pl. Leányfalui Faluház, MMA).

https://www.youtube.com/watch?v=i32XG3fO05Q


Könyvet szerkesztett már a wolframgyártásról és (a Magyar Nemzeti Írószövetség tagjaként) Jókai Mór életéről is. További hobbyjai: asztalitenisz, sakk, néptánc és népzene (az első Jobbágytelki és Külsőrekecsini Néptánctábor egyik szervezője). A FB-on is elérhető.





További könyvei:

Ősi titkok nyomában I.

XY a betű neve

Hol vagy, Mezopotámia?

Megtaláltalak, Mezopotámia!

Sumer-akkád-magyar szó- és jeltár I-II.

Angol-német-szlovák-magyar asztalitenisz szakszótár

Jókairól – Krúdy-módra és Mikszáth szemével

A tények azonban makacs dolgok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése