Keresés ebben a blogban

Tetszik? Jelöld be te is!

Tollforgató Történelmi Lap

2015. augusztus 20., csütörtök

Egy oszlopra akasztották az ismert régész holttestét

2015.08.19. 10:28115
Szíria legismertebb archeológusa, Háled Aszaád nem akarta elárulni az Iszlám Állam szélsőségeseinek, hova rejtették az ókori Palmüra kincseit. A holttestét egy római oszlopra akasztották. 
Szíria egyik legkiválóbb archeológusát fejezték le az Iszlám Állam dzsihádistái a kelet-szíriai Palmüra romvárosában – számolt be szerdán a szíriai állami média és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns ellenzéki csoport.
A SANA állami hírügynökség és az OSDH közlése szerint kedden végezték ki a város múzeuma mellett lévő téren a 81 éves Háled Aszaádot, aki több mint ötven évig vezette a palmürai régészeti munkálatokat. 

Az iszlamisták májusban foglalták el a várost
Forrás: AFP/Joseph Eid
Maámún Abdulkarim, egy damaszkuszi kormányhivatal régészettel és múzeumi ügyekkel megbízott osztályvezetője azt mondta, hogy Aszaád holttestét Palmüra régészeti helyszíneinek egyikén egy római oszlopra felakasztották. A szélsőségesek egy hónappal korábban fogták el az idős archeológust, és sikertelenül próbálták rábírni arra, hogy árulja el, hova rejtették a palmürai kincseket. 
A szélsőséges iszlamista szervezet májusban kerítette hatalmába Tadmur városát (ókori nevén Palmürát), miután a kormányhadsereg ottani védelmi vonalai összeomlottak. 
Az UNESCO világörökségi listáján szereplő ókori romváros a világ legismertebb történelmi helyszínei közé tartozik, és tartani lehet attól, hogy a radikális fegyveresek lerombolják, ahogy azt Irak jelentősebb régészeti helyszínével is tették. 
Szíriai tisztségviselők ezért elővigyázatosságból még a város elfoglalását megelőzően több száz ókori szobrot rejtettek el biztonságos helyen. Júniusban az Iszlám Állam két ókori mauzóleumot robbantott fel Palmürában. Ezek nem tartoztak a város római kori emlékei közé, de a terrorszervezet saját értelmezése szerint ellenkeztek az iszlámmal. 

http://www.origo.hu/nagyvilag/20150819-legismertebb-archeologussal-vegeztek-az-iszlamistak-palmuraban.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése