Szeretettel Üdvözöllek!

Küldj üzenetet! Tollforgató Irodalmi Lap: tollforgato.lap@gmail.com http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ Sziasztok! Új aloldalainkat is elérhetitek már a blogunkról is! Történelmi, írástörténeti és művészeti témákban is várom alkotásaitokat, publikációitokat! Színesíthetitek a lap kinézetét elemzésekkel, nyelvészeti munkákkal is! Az oldalakra várom mindazok jelentkezését, akik szívesen vennének részt egy interaktív blog megvalósításában is.. Helyet biztosítanék politikai-filozófiai és szociológiai írásoknak, régészeti és specializált történeti munkáknak is! Sikeres alkotást kívánok mindenki számára! Keressétek lapjainkat! http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ https://sites.google.com/site/tollforgatomuveszetilap/home https://sites.google.com/site/tollforgatotoertenelmilap/home Kellemes olvasást és kikapcsolódást kíván : Varga Éva ( Kékrózsa Bíborvirág) főszerkesztő

Keresés ebben a blogban

2011. április 9., szombat

Dr. Visy Zsolt régész, egyetemi tanár



Dr. Visy Zsolt régész, egyetemi tanár

régészet műkincs világörökség
Arcvonások Ács Gábor - 2011.04.05. 14:35

Fotó: MTI/Vida Tünde
Dr. Visy Zsolt régészként és 1998-2000 között kulturális helyettes államtitkárként is az elrabolt, elhurcolt magyar műkincsek visszaszerzésén dolgozott.

Hallgassa meg a beszélgetést!

Az ókori Római Birodalom határvonalán fennmaradt erődítmények és építmények a magyar Duna szakaszon négyszáz kilométer hosszan húzódnak. Pannónia határának épített maradványait részben feltárták, részben még a föld rejti, de méterre pontosan beazonosíthatóak a falak és őrtornyok. Védelmükre jött létre a Magyar Limes Szövetség, melynek alapító tagja és elnöke Dr. Visy Zsolt régész, egyetemi tanár. Mintegy tíz évvel ezelőtt javasolta a Világörökség bizottságban – melynek ügyvezető elnöke is volt –, hogy ne külön-külön nevezzék az egyes országok a területükön található limes szakaszokat világörökség helyszíneknek, hanem ezek egy közös UNESCO címben részesüljenek. 2005-ben megszületett a nemzetközi limes világörökségi helyszín, melynek jelenleg három helyszíne van: kettő Nagy-Britanniában, egy pedig Németországban, s jó esély van arra, hogy a negyedik és az ötödik a magyarországi limes szakasz lesz.

Visy Zsolt munkáját régészként kezdte, volt egyetemi dékán, Széchenyi-ösztöndíjas, és 1998-2000 között a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumban kulturális helyettes államtitkár. Jelenleg ismét egyetemi tanár. Fontosnak tartja azokat a törekvéseket, hogy Magyarország tegyen meg minden tőle telhetőt az elkobzott, elrabolt vagy kicsempészett műkincsei visszaszerzéséért. Részt vett annak a műtárgyjegyzéknek az összeállításában is, amely ezen műkincseket tartalmazza. Az eltűnt Seuso-kincsek ügyében hivatali idejében jutalmat is kitűzött annak, aki érdemi bejelentést tud tenni. Szerinte kihasználhatnánk egy lehetőséget az Oroszországba került műkincsek visszaszerzésére is: az orosz restitúciós törvény egyes rendelkezéseit.

Az Arcvonásokban Ács Gábor beszélgetett Visy Zsolttal.

Utolsó frissítés: 2011-04-06 15:29:42

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése