Szeretettel Üdvözöllek!

Küldj üzenetet! Tollforgató Irodalmi Lap: tollforgato.lap@gmail.com http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ Sziasztok! Új aloldalainkat is elérhetitek már a blogunkról is! Történelmi, írástörténeti és művészeti témákban is várom alkotásaitokat, publikációitokat! Színesíthetitek a lap kinézetét elemzésekkel, nyelvészeti munkákkal is! Az oldalakra várom mindazok jelentkezését, akik szívesen vennének részt egy interaktív blog megvalósításában is.. Helyet biztosítanék politikai-filozófiai és szociológiai írásoknak, régészeti és specializált történeti munkáknak is! Sikeres alkotást kívánok mindenki számára! Keressétek lapjainkat! http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ https://sites.google.com/site/tollforgatomuveszetilap/home https://sites.google.com/site/tollforgatotoertenelmilap/home Kellemes olvasást és kikapcsolódást kíván : Varga Éva ( Kékrózsa Bíborvirág) főszerkesztő

Keresés ebben a blogban

2010. október 9., szombat

National Geographic - Tíz érdekes tény a Marsról (Tudásteszt)

Tíz érdekes tény a Marsról (Tudásteszt)

A NASA 2003 augusztusában két robotgeológust küldött a Marsra, amelyek félévvel később a bolygó két tökéletesen eltérő felszínű, összetételű területén landoltak. Egy éves kutakodásuk számtalan információval gazdagította a Marsról meglévő tudásunkat. Nézzük, Ön mennyire van képben a vörös bolygóval kapcsolatban!



  
1.Milyen távol van a Mars bolygónktól?
 A két bolygó legközelebb 28 millió, legtávolabb 200 millió kilométerre van egymástól.
 A két bolygó legközelebb 56 millió, legtávolabb 400 millió kilométerre van egymástól.
 A két bolygó legközelebb 84 millió, legtávolabb 600 millió kilométerre van egymástól.
  
2.Mekkora a Mars gravitációja? Mennyivel magasabbra tudnánk felugrani ott, mint a Földön?
 A Mars gravitációja 21,5 százaléka a földinek, körülbelül ötször magasabbra tudnánk ott felugrani.
 A Mars gravitációja 37,5 százaléka a földinek, körülbelül háromszor magasabbra tudnánk ott felugrani.
 A Mars gravitációja 52,5 százaléka a földinek, körülbelül kétszer magasabbra tudnánk ott felugrani.
  
3.A Mars vékony, széndioxidból és vízgőzből álló légkörrel igen, a halálos ultraibolya sugaraktól védő ózonréteggel viszont nem rendelkezik. Mekkora sugárzással szembesülne az ember a Marson?
 A földinél kétszer-háromszor nagyobbal.
 A földinél ötször-hatszor nagyobbal.
 A földinél közel tízszer nagyobbal.
  
4.A Mars északi és déli pólussapkája földi teleszkópokkal is jól látható. A feltételezések szerint milyen anyag alkotja a pólusokat?
 Vízjég
 Szárazjég
 Metándioxid
  
5.A Mars leghatalmasabb kanyonrendszere a Valles Marineris, amelynek mélysége néhol a 7 kilométert is meghaladja. Milyen hosszú ez a völgyrendszer?
 1000 kilométer
 4000 kilométer
 8000 kilométer
  
6.A marsi vulkánok méretükben messze felülmúlják a földieket. A Naprendszer legnagyobb vulkánjaként is számon tartott Olympus Mons például egy országnyi területen, 624 kilométer szélesen terpeszkedik el. Mekkora a vulkán magassága?
 25 kilométer
 35 kilométer
 45 kilométer
  
7.A Mars két aprócska holddal, – a 27 kilométer átmérőjű Phobosszal és 15 kilométer átmérőjű Deimosszal –, rendelkezik. Hogyan keletkezett a két hold?
 Sok tudós szerint a holdak befogott kisbolygók.
 Valószínűleg egy Plútó-méretű égitest ütközött 4 milliárd éve a Marsnak, az égi kísérők a kilöködőtt anyagból keletkeztek.
 Sok tudós szerint a holdak befogott üstökösök.
  
8.Mekkora egy marsi nap és egy marsi év?
 A marsi nap 12 óra 12 perc, a marsi év pedig 413 földi nap.
 A marsi nap 18 óra 32 perc, a marsi év pedig 357 földi nap.
 A marsi nap 24 óra 37 perc, a marsi év pedig 687 földi nap.
  
9.A Földön eddig körülbelül két tucat, a Marsról származó meteoritot találtak. Ezek közül a leghíresebb az Allan Hills meteorit, amit 1984-ben találtak, és kora 4,5 milliárd év. Hol bukkantak rá a metoritra?
 Afrikában
 Grönlandon
 Az Antarktiszon
  
10.A francia és a spanyol nyelvben a hét egyik napját a bolygónak a nevét is adó Mars isten tiszteletére nevezték el. Melyik napról van szó?
 Keddről
 Csütörtökről
 Vasárnapról

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése