Szeretettel Üdvözöllek!

Küldj üzenetet! Tollforgató Irodalmi Lap: tollforgato.lap@gmail.com http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ Sziasztok! Új aloldalainkat is elérhetitek már a blogunkról is! Történelmi, írástörténeti és művészeti témákban is várom alkotásaitokat, publikációitokat! Színesíthetitek a lap kinézetét elemzésekkel, nyelvészeti munkákkal is! Az oldalakra várom mindazok jelentkezését, akik szívesen vennének részt egy interaktív blog megvalósításában is.. Helyet biztosítanék politikai-filozófiai és szociológiai írásoknak, régészeti és specializált történeti munkáknak is! Sikeres alkotást kívánok mindenki számára! Keressétek lapjainkat! http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ https://sites.google.com/site/tollforgatomuveszetilap/home https://sites.google.com/site/tollforgatotoertenelmilap/home Kellemes olvasást és kikapcsolódást kíván : Varga Éva ( Kékrózsa Bíborvirág) főszerkesztő

Keresés ebben a blogban

2022. október 5., szerda

Lövey Varga Éva Seuso_Mindent Bele Törvények és örvények



Lövey Varga Éva

Seuso_Mindent Bele

Törvények és örvények




Sokan láthatták a Seuso First Kutatási Naplót jogszabályokkal kezdtem. Nem véletlenül...

Az emberek többsége gyerekkorban azt képzeli, hogy 14 éves kor alatt bármit megtehet, nem büntethető. De ez csak jogilag van így, s nem minden ország jogai azonosak, nem egyenlő, egyforma a szabályozásuk, s nem minden ország fogadja el a nemzetközileg mások által elfogadott normákat sem. Sőt, ezek mellé az ezek felett álló etikai és erkölcsi értékek is ott vannak. Nagy hibája több évtizede a pszichológiának, pszichiátriának, orvostannak, filozófiának is, s az oktatásnak, a neveléstörténetnek, hogy az egyébként különböző fogalmakat egymással magyarázza, s ezáltal zavart is kelt a megítélésben, végrehajtásban, normákban.




Szívesen beszámolok etikai végzettséggel (a többit a volt szaktársaim, tanáraim elég, ha tudják) bizonyítási eljárásokban, hétköznapi hibákról, az évek óta megfigyelt bevásárlási, eladói és piac, élelmiszer, valamint ruházati, élelmiszer és más "olcsó áruk boltja" vagy írószer, ékszerészbolt beli vásárlási tapasztalatokról.




Kell is, mert csak így lehet lekövetni az adott hamisítókat, visszaélőket.




Mind a banki, mind a képzési, mind a munkaterületeken. S vajmi kevés ezekkel szemben a tapasztalat fenyegetező, beteg vagy pszichikai beteg katonákról, ezredesekről.




Mert, ugye, olvasási nehézséggel küzdő boltvezetők vannak, biztonsági őr meg érettségi nélkül is lehet valaki. Ez meg nem garantálja a becsületet, meg az etikai érzéket.




S ezek csak kis foszlányok a palettán.




Anekdotázni kellene, meg érdemes lenne.




A tapasztalat viszont mást mond.




Elsősorban azt, hogy az olvasási nehézségek miatt, az etikai és neveltségi hiányok miatt éppen a bejelentőt, a károsultat bántják. S ez nem csak etikai értékelés, de lekövethető papír munka és viselkedési szindróma, s olykor hat végzettséggel a "bolond eladóhoz" már be se akar menni a vevő utána, miután merni szólt, hogy a szemüvegét valami "bolond" a bankkártyájával meg a pontgyűjtő kártyájával ellopta. Ha ugyan bolond volt... Mert a szándékos büntetendő.




Aztán kezdi kötni a kutatásaihoz a pénztáros, biztonsági őr viselkedését, mikor az eltűnt táskája után menve a hülye biztonsági őr a bolond pénztárossal őt fogja le, vagy adott esetben a babakocsival meg táskával kiengedi a boltból a gyerektolvajt, aki már a kórháztól 9 hónapja követi áldozatát ..




No, igen... A pénz nem boldogít, de jó ha van... Tartja a közmondásunk, szólásunk. S olykor vitatott még két szóösszetétel nyelvészeti meghatározása is. Vajon melyik-melyik, ha ...?




No, így állunk mi a tisztességgel, meg a piacokkal... Évtizedek, évszázadok óta.




Mondanivaló meg mindig lesz, ha valaki 45-50 éven át figyel is. Elszállnak és elszálltak az évek.




Most a római feliratos üvegekre hoznék példát. Egy görög feliratot hoztam a Metropolitan Museum anyagából.




Ennek felirata sajnos a szakanyagban is csak angolul szerepel.




"Seize the victory! Szégyennek tartom, hogy a múzeológus régész kollegák nem tudnak görögül, vagy kicsit "balfék" lehet s programozó nyelvi tudása, hozzáértése a múzeumnál..




Ki tudja?!




"Object Details




Title: Glass beaker with inscription




Period: Early Imperial, Julio-Claudian




Date: 1st half of 1st century A.D.




Culture: Roman




Medium: Glass; blown in a three-part mold




Dimensions: H. 3 in. (7.6 cm)




Classification: Glass




Credit Line: Gift of Henry G. Marquand, 1881




Accession Number: 81.10.210,,"




In:https://www.metmuseum.org/art/collection/search/245363







Szeged, 2021. július 14. 07:25

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése