Szeretettel Üdvözöllek!

Küldj üzenetet! Tollforgató Irodalmi Lap: tollforgato.lap@gmail.com http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ Sziasztok! Új aloldalainkat is elérhetitek már a blogunkról is! Történelmi, írástörténeti és művészeti témákban is várom alkotásaitokat, publikációitokat! Színesíthetitek a lap kinézetét elemzésekkel, nyelvészeti munkákkal is! Az oldalakra várom mindazok jelentkezését, akik szívesen vennének részt egy interaktív blog megvalósításában is.. Helyet biztosítanék politikai-filozófiai és szociológiai írásoknak, régészeti és specializált történeti munkáknak is! Sikeres alkotást kívánok mindenki számára! Keressétek lapjainkat! http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ https://sites.google.com/site/tollforgatomuveszetilap/home https://sites.google.com/site/tollforgatotoertenelmilap/home Kellemes olvasást és kikapcsolódást kíván : Varga Éva ( Kékrózsa Bíborvirág) főszerkesztő

Keresés ebben a blogban

2022. október 5., szerda

Lövey Varga Éva Seuso_Mindent Bele & Régész a pácban / Archeologist in the lurch Kilóg a lóláb...avagy circulus vitiosus?

  Lövey Varga Éva

Seuso_Mindent Bele & Régész a pácban / Archeologist in the lurch

Kilóg a lóláb...avagy circulus vitiosus?



Olvasgattam, a korai elalvás után éjszakai esőzuhatagra kelve... A beszélgetések és tartalmuk, a hivatalokban zajló okirathamisítások, mindennapi ügyek nem jogtiszta iratai és a bizonygatásra kényszerítések nem csak engem gondolkodtattak el. Mindennek megvan a maga sora, a maga eljárásrendje.


A régészetnek, környezetvédelemnek is, nem csak egy kibervédelmi vagy jogi eljárásnak. Valójában jó néhány dolgot nagyon is jól kell ismernie az embernek, hogy megtegye, amit kell.


Kár, hogy az egyetemi oktatás meg a kutatások mellett a nyomozói, illetve más politikai cikkekre kevés figyelmet fordítottam az adott időszak alatt.


Most mást, más dolgokat keresve, más témákba nyúlva kaptam fel a fejem néhány cikkre, Tóth Tibornak (Tiboru) ugyancsak beblokkolt anyagaira, valamint a letiltott, Kiss Magdiék által és Tóth Sándor (ki tudja ki a hat kötül?) által vezetett Seuso-csoportra.


A barátnőm, aki bevállalta a csoport másik adminját, és valamikor csak futólag voltunk az egyetemen barátok, ugyanúgy elhunyt, mint Tóth Mária, vagy akár Tegyey Imre, Nádorfi Gabriella, Váralljai Csocsán Jenő professzor, Speidl Zoltán, Gáspár Dorottya, és sokan mások.


Eddig az adatcserék miatt bosszantott csak az érintettség, hogy a tanáraim úgy-ahogy, de specializáltan elkezdtek elhunyni, s anyagaik elérhetetlenné válni, s valaki (valakik) elkezdték az emléke(i)ket is eltüntetni, az okirarokon kívül, orvosi és jogi adatcserékkel, nem nyomozott informatikai, banki hibákkal, stb.


Sajnos most nem csak az időhiány miatt nem áll az ember módjában fejtegetni dolgokat, de ugye, én nem egy szakmával nem csak saját családfakutatásokkal meg helytörténettel, honismerettel foglalkoztam, foglalkozom. S ez nem csak a munkáimból meg a képzésekből adódik, adódott.


S ezt minden, egykor alig hármas, felkapaszkodott volt osztálytársam, szaktársam vagy iskolatársam ugyanúgy tudja, mint a jeles diplomás professzoraim, vagy jogász, esetleg orvos munkatársaim, a művészekről, médiásokról nem is beszélve ... Kár sorolni...


Hogy bevállaltam etika végzett emberként a nyilvánosságot, az nem csak cél ... Tudtam jól, hogy célponttá válok, nem kisbicskás körökben, hanem Kalasnyikov és társai körében is, nem csak kispályás jogászok gyatra fenyegetései, balfék jegyzők, beképzelt kormányhivatalnokok, vagy kétbalkezes rendőrök, vagy pszichiáternek képzelt orvosok soraiban is...


Azonban gondolom, hogy a határszéleken meg esetleg az egykori római érintettségű tereken is jól tudja mindenki, hogy balfék ember nem szerez ennyi szakmát, meg nem ért ennyi mindenhez. Ezt nemcsak azért írom, mert kicsit a szórakoztatottság állapotából átléptem a jogi és orvosi alumnik csalásellenőrzéses állapotába, vagy a felrobbant rakéta fizikájába...


Szóval, csak szólok, hogy ha a török sosem beszélte a 45 nyelvet, vagy az arab, akkor még nyugodtan nyeldesse egy kicsit a kínai tésztát, mielőtt a karakterek megváltozni kívánnak, mert abból nem csak a kémiai laborokban volt és lesz gond, az űrhajózásra meg még kevesebb embert képezhetnek, meg képeztek ki. Mindenütt szűkül a kör... És azt is tudja mindenki, hogy a legmagasabb etikai értékek mellett is korrumpálható bárki, ha azt tudják is bizonyítani, vagy ha nem. De ezen esetekben is a fizika törvényei végzik el a dolgokat, lelki-testi területen, tehát a fegyverek, fenyegetések és egyéb visszaélések, kényszerek csak rontanak az állapotokon. S nem éri meg az ördögi kör, meg a lóláb effektus sem. Főleg, ha megnézzük a jelentéseit.


Persze, valóban nem érti, meg nem értheti mindenki. Mind intelligencia, mind adatbirtoklás, adathiány kérdése, szándékok kérdése minden..s attól, hogy valamit a te fejed nem fog fel, attól nem a másik lesz hülye, beteg, stb. Akkor nem te leszel beteg, hogy a másik nem akar valamit, nem csinál valamit, nem tanul, nem akar.


Aki meg nem akar megérteni valamit, nem is fog. Az agresszivitás nagyobb mértékét meg nem értések, fenyegetések, fenyegetettség-érzések okozzák. A vallástörténész, aki nem fogad el és tanul meg minden vallást, már belebukott az elején a munkájába. A rendőr is, aki mindent nem tud elképzelni, vagy bármit letilt, nem beszél meg. De a terrorizmusban is ez az út, s mellé tudni kell, hogy a saját etika elleni vétek ugyanúgy öl, s nem kérdez foglalkozást, szakértelmet.


Pont.


Nézzük meg, mit kérdeztem? Nézzük!


Arcanum Értelmező Kéziszótár; közeli elérés ...


"lóláb főnév


1. (ritka) A ló patás lába. || a. (gyak. tréfás) <Babonás hiedelem szerint> az ördög szőrös, patás lába, amely olyan, mint a lóé.  Azt hittem, lólábatok van, és a pokolba akartok vinni … (Mikszáth Kálmán) Amint a diplomata ránézett az amerikaira, rögtön észrevette, hogy lólába van a lakkcipőben, és két szarvacska kandikál ki a vörös bozontjából. (Móra Ferenc)


2. (orvostudomány) Az ember lábának egy fajta vele született v. szerzett elferdülése; a lábujjak és a talp befelé fordulása (pes equinus).


Szólás(ok): (rosszalló) kilóg v. kilátszik (alóla v. belőle) a lóláb: megmutatkozik (vmiben) az igazi, rejtett, rendsz. gyanús, rossz szándék.


lólábú."


S mitől, vagy kitől ördögi a kör, a kezdetek óta, s mi is az ókor? Jókor jöhet a kérdés...


"Az ördögi kör (latin: Circulus vitiosus, ejtsd: cirkulusz viciózusz, magyarul szó szerint: gonosz kör, átvitt értelemben: bűvös kör, hibás kör; feltehetően a német Teufelskreis azaz magyarul ördögkör, ördög köre kifejezésből[1]) eredeti jelentése körkörös meghatározási vagy körkörös érvelési hiba (súlyos logikai hiba), amikor a meghatározás kiindulásként tartalmazza a meghatározni kívánt fogalmat, vagy egy érvelés tartalmazza a levezetni, bizonyítani kívánt állítást.


A logikában más néven: petitio principii vagy idem per idem.


(Logikai szempontból valójában a meghatározás is állítás, azonban helyességét nem levezetés hanem elsősorban közmegegyezés, általános elfogadása biztosítja, amennyiben maga nem tartalmaz logikai, például körkörös hibát.)


A hibát, a körkörös definíciót, érvelést triviális eseteket kivéve általában nehézségbe ütközik felismerni. Néha a szinonimák alkalmazása, összetett fogalom, állítás esetén szétbontása vagy bővebb formában beágyazása illetve ugyanannak a fogalomnak, állításnak teljesen más szavakkal (nem egyszerűen szinonimával) de lényegileg azonos körülírása miatt.


Továbbá nem is magától értetődő hiba. Nem látható be egyszerűen, hogy emiatt az ilyen meghatározás vagy levezetés logikai, retorikai szempontból teljességgel értéktelenné, érvénytelenné válik.


Ezeknek tudható be, hogy ezt a hibát a legjelesebb gondolkodók (René Descartes, Isaac Newton, Gotlob Frege, ...) is elkövették publikált írásaikban is.


Newton a Principiában a tömeg fogalmát a sűrűség fogalmából határozza meg, ami egységnyi térfogatú anyag tömege[2]„Az anyag mértéke a mennyisége; ezt a mennyiséget az anyag sűrűsége és térfogata határozza meg. (...) A továbbiakban ezt a mennyiséget testnek vagy tömegnek fogom nevezni.”(Ez a hiba szerencsére itt speciális esetként nem okozott különösebb problémátː Newton a továbbiakban csak a tömeg fogalmát használja. A tömeg meghatározásának szánt rész a sűrűség fogalmának furcsa, fordított meghatározásának tekinthető, miközben a tömeg definíciója valójában hiányzik. Azt utólag kell pótolni. Ez a hiba eltörpül Newtonnak a fizika tudományának megalapozásában végzett munkája mellett.)


További probléma, hogy a körkörös érvelés gyakran jelenik meg feltehetően szándékosan is a retorikában, politikai közbeszédben kívánatosnak tartott de valójában valótlan állítások alátámasztásához. Ez sokakban azt a téves képzetet keltheti, hogy ezek a megoldások nem kifogásolhatók. És legfeljebb a triviális tautológiák kerülendők de azok is csupán esztétikai okokból.


Végül tovább gyengíti a körkörös érvelés okozta logikai probléma súlyosságának tudatosodását, hogy a példák sokszor kifejezetten mulatságosak, hatásos, különösen szellemes viccként foghatók fel."

In.: https://hu.m.wikipedia.org/wiki/%C3%96rd%C3%B6gi_k%C3%B6r_(fogalom)


A Wikipedia itt is alakít.. Besegít a munkámba, talán valaki rátalált az eltűnt anyagokra, munkákra...


Láthatja mindenki, rossznak lenni, rosszat tenni mégsem olyan jó, s a gyerkőc, feleség nem fog tőle okosabbá, pénzesebbé válni, stb., stb. Ha ideiglenesen mégis, akkor még nagyobbat fog bukni.


Senki nem képes felülírni más etikáját, fejleszteni lehet. Az etika meg nem egyenlő az erkölcs fogalmával.


Megnézem a mai napot, hogy melyik eljáró kap észhez, vagy korrigál valamit. Aztán csak végig kell írni a BNO-kódos paragrafusokat a DNS és XRF adatokkal.


Ugyanis Borhi tanár úr Seuso-kuratás vezetőként való kinevezése az egyik legnagyobb csalások egyike, ami a magyar felsőoktatásban létezik meg létezhet, az érintettek felsőoktatási és nem csak kormányhivatali csalásai miatt is.


Azért aki régészeti feltárásokat vezetett, meg vezet, annak a huszonéves nőt a harmincastól minimálisan illene tudni megkülönböztetni, és dolgozatokat tanári hibával nem más munkáiba rakni. Mind a hat egyetemen... Én is üdvözlöm, egykori és közel néhány éves volt tanítványként.


Ahogy a többieket, akik egy évtizeden át letiltott emailekkel oktatták a hallgatóikat..



Hálás lehetek a harminc évvel ezelőtti, de nem a mostani oktatásért.


Az már viszont kezd sok lenni, ha hat vagy tíz ország balfék honvédelmi, informatikai és oktatási, kulturális miniszterei vagy akár igazságszolgáltatási vezetői, egészségügyi vezetői helyett azt az embert "cseszik le" aki ott sincs, és előre szólt, hogy minek mi a következménye.


Mert a logika működik, akkor is, ha terrorista vagy igazságszolgáltató nem akarja, vagy nem foglalkozik vele ...


Talán valaki valahol észbe kap, mielőtt a Kelettől-Nyugatig effekttel minden egészségügyi intézményvezetőt nyugdíjazni kell, nem csak szakralitások miatt....


Ördögi kör.. egy egyetem hallgatója, dolgozója soha nem egy egyetemhez tartozik, tartozott csak... soha nem is lesz úgy.. bolygón innen, időn túl...



Szeged, 2021. július 19.04:59




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése