Szeretettel Üdvözöllek!

Küldj üzenetet! Tollforgató Irodalmi Lap: tollforgato.lap@gmail.com http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ Sziasztok! Új aloldalainkat is elérhetitek már a blogunkról is! Történelmi, írástörténeti és művészeti témákban is várom alkotásaitokat, publikációitokat! Színesíthetitek a lap kinézetét elemzésekkel, nyelvészeti munkákkal is! Az oldalakra várom mindazok jelentkezését, akik szívesen vennének részt egy interaktív blog megvalósításában is.. Helyet biztosítanék politikai-filozófiai és szociológiai írásoknak, régészeti és specializált történeti munkáknak is! Sikeres alkotást kívánok mindenki számára! Keressétek lapjainkat! http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ https://sites.google.com/site/tollforgatomuveszetilap/home https://sites.google.com/site/tollforgatotoertenelmilap/home Kellemes olvasást és kikapcsolódást kíván : Varga Éva ( Kékrózsa Bíborvirág) főszerkesztő

Keresés ebben a blogban

2018. október 7., vasárnap

Nemzeti Emékkert - Szeged

Nemzeti Emlékkert - Szeged




A  Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi megyés püspök szentelte fel VII. Magyar Világtalálkozó zárónapján a szegedi Dómban tartott ünnepi szentmisén azt a gyönyörű kisharangot, amely a kertet üzemeltető szívében megfogant célokkal egyetemben a világ magyarságának összefogásának jelképeként az itt tartott rendezvények fényét fogja emelni és a felszentelés óta ma is emeli.  Ezt a harangot  vitéz Szilágyi Árpád (Szegedi Hagyományőrző és Városkép-védő Egyesület elnöke) ötlete nyomán sok munkával,  különféle  adományokból sikerült elkészíttetni. A különleges ünnepi alkalmak, rendezvények idején megszólaló harang ércesen és szépen csengő hangja a világ minden táján élő magyarhoz szól, és dallamával, kongásával  hazafias érzéseket plántál mindannyiunk szívébe, összekovácsolva kidolgozott fémtestével az egész magyarságot, aki beengedi hangját a szívébe.




Az ünnepségre ifj. Szilágyi Árpád saját verssel készült: 




 Harangszentelő c. költeményét ezekkel a sorokkal zárta:





„A nagyvilágon itt leled honod,
Ha két kezed most összekulcsolod
És elmondasz egy szentelő imát:
Isten áldd e harang hazahívó szavát!”










Ezek a hírek általában felkorbácsolják a kedélyeket, mindenki felbuzdul.

Kíváncsivá válik, vajon hogyan is készülnek a harangok, mivel jár a készítésük, és mit jelent ez ma.


Vajon, van-e még olyan ember, aki bír ezekkel a hagyományokkal, és képes szépen szóló, míves harangokat készíteni, és van-e olyan ember, aki ezeket nyilvántartásba tudta venni teljes számban az országban.


Minden bizonnyal igennel válaszolhatunk ezekre a kérdésekre.

A kérdésekre a válaszokat azonban meg is kell találnunk


Patay Pál régész tanár úr hatalmas, évtizedeket átfogó munkásságában igyekezett ezeket rendszerbe szedni.

Patay Pál (Budapest, 1914. december 8. –) magyar régész, muzeológus, agrármérnök, a Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott régész főmuzeológusa. 


Drága volt tanárom életrajzi adatait én is a mindenki által szerkeszthető Wikipedia oldalairól, vettem.

1932-ben a budapesti Lónyai utcai Református Gimnáziumban érettségizett. 1935-ben a debreceni Magyar Királyi Mezőgazdasági Akadémián mezőgazdász oklevelet szerzett. 1939. február 26-án a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen ősrégészetből doktorált. 1939. szeptember 1-jétől 1949-ig tanársegéd volt az ősrégészeti tanszéken. Közben mint tartalékos tüzérhadnagy rövid frontszolgálat után 1945. február 8. és 1947. június 22. között orosz hadifogságban volt. 1950. május 16-ától a balassagyarmati Palóc Múzeumban dolgozott, majd 1957. január 19-étől 1982. december 31-éig a Magyar Nemzeti Múzeum régész muzeológusa volt. A múzeum adattárának helyettes osztályvezetőjeként ment nyugdíjba. 1988. június 30-ig félállásban, 1993. július 1-je és 1995. január 31-e között teljes munkaidőben dolgozott mint tudományos tanácsadó.
1931-től Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társaság, a Deutsches Archäologisches Institut levelező-, illetve a Deutsches Museum in Burg Greifenstein tudományos tanácsának tagja. Union International des Scienes Préhistoriques et protohistoriques, Conseil Permanent 1947–1984, Comité d' Honneur 1984 tagja. 


Sajnos a Wikipedia láthatóan kispórolja munkásságának jó részét - itt az alábbi ásatásokat említik a neve alatt:




Többféle díjban részesült, legnagyobb díj szerintem számára mégis az lenne, ha ugyanilyen szeretettel és jósággal élne tovább emléke az utókor, tanítványai szívében, és  tanítványai megfelelő ellátás mellett dolgozhatnának és hagyományozhatnák a tőle átvett, és mások által is fejlesztett tudásukat.

A Wikipedia közlése szerint a következő kitüntetésekben részesült:


Kiemelném a tiszteletére 2010-ben készített kötetet


"Régről kell kezdenünk...". Studia archaeologica in honorem Pauli Patay. Régészeti tanulmányok Nógrád megyéből Patay Pál tiszteletére; szerk. Guba Szilvia, Tankó Károly; Gaál István Egyesület, Szécsény, 2010





Művei közül néhányat a Wikipedia is megemlít. Érdemes azonban a szaklapokban rákeresni a különféle cikkekre, tanulmányokra, amelyek a tollából születtek.


  • Európa földművelésének őstörténete. Debrecen, Magyar Nemzeti Könyv- és Lapkiadó, 1935.
  • Korai bronzkori kultúrák Magyarországon. Budapest, 1938.
  • Régi harangok. Budapest, 1977. (Németül is megjelent)
  • Das kupferzeitliche Gräberfeld von Tiszavalk-Kenderföld. Fontes archaeologici Hungariae . Akadémiai Kiadó, Budapest, 1978.
  • Kupferzeitliche Meissel, Beile und Axte in Ungarn. München, 1984.
  • Corpus campanarum antiquarum Hungariae - Magyarország régi harangjai és harangöntői 1711 előtt. Budapest, 1989.
  • Die Bronzegefässe in Ungarn. München, 1990.
  • Kupferzeitliche Siedlung von Tiszalúc. Budapest, 2005.
  • Zempléni harangok. 18. kötet/Officina musei, Herman Ottó Múzeum, 2009 ISSN 1217-033X szerk. Patay Pál - Millisits Máté
  • Az életet már megjártam. Emlékezem, Magyarországra és a XX. századra; Patay Z., Bp.–Balatonalmádi, 2014




A lassan 104. életévét betöltő régész nemzedékeket nevelt felt szeretetével és bölcs munkájával.


Bízom benne, hogy akár a Szegedi Közéleti Kávéház meghívottai sorában is el tudja mondani százéves emlékeit arról, amit átélt, amiért a témát választotta és azt a módszert, ahogyan utódai és a világ magyarjai, szakemberei számára tovább is adta.




Isten éltesse a két "NAGY MAGYAR" -t, aki a mai napig próbálja nemzetét összekovácsolni, és a néphagyományokat tovább adni!


A kert a rendezvényeken szabadon megtekinthető, más alkalmakkor be kell jelentkezni megtekintéséhez.

A következő címen lehet elérni:

Vitéz Szilágyi Árpád 

Nemzeti Emlékkert

Szeged, Földmíves u. 13. 


A további emlékeket, fafaragásokat és felajánlásokat, 
támogatásokat színpadhoz, rendezvényház fejlesztéshez, 
a látogatók ellátásához minden bizonnyal szívesen
 veszik és nem utasítják vissza...


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése