Szeretettel Üdvözöllek!

Küldj üzenetet! Tollforgató Irodalmi Lap: tollforgato.lap@gmail.com http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ Sziasztok! Új aloldalainkat is elérhetitek már a blogunkról is! Történelmi, írástörténeti és művészeti témákban is várom alkotásaitokat, publikációitokat! Színesíthetitek a lap kinézetét elemzésekkel, nyelvészeti munkákkal is! Az oldalakra várom mindazok jelentkezését, akik szívesen vennének részt egy interaktív blog megvalósításában is.. Helyet biztosítanék politikai-filozófiai és szociológiai írásoknak, régészeti és specializált történeti munkáknak is! Sikeres alkotást kívánok mindenki számára! Keressétek lapjainkat! http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ https://sites.google.com/site/tollforgatomuveszetilap/home https://sites.google.com/site/tollforgatotoertenelmilap/home Kellemes olvasást és kikapcsolódást kíván : Varga Éva ( Kékrózsa Bíborvirág) főszerkesztő

Keresés ebben a blogban

2011. március 13., vasárnap

Inkák előtti sírt tártak fel Peruban 2011. február 25. 13:00


Arany- és ezüstkincsekben gazdag, az inkákat megelőző kultúrából fennmaradt fejedelmi sírt tártak fel régészek Peru déli részén.
Cuzco tartományának őserdejében valószínűleg a wari (huari) nép egyik nemesének sírjára bukkantak - jelentette ki Bernardo Roca Rey, a kulturális miniszter helyettese.

Juan Julio García, a cuzcói kulturális intézet vezetője szerint a lelet jelentősége az 1987-ben az ország északi részén talált moche (mocsika) síréhoz hasonlatos, amely Sipán urának sírjaként vált ismertté.

A La Convención tartományban lévő Espíritupampa nevű régészeti területen felfedezett sír García szerint megváltoztathatja az inka kultúra eredetéről eddig kialakult tudást. A leletek alapján azt is megvizsgálják a kutatók, vajon helyes-e az a feltételezés, miszerint az inkák átvették a wari kultúra elemeit.

A sírhelyen többek között egy ezüst, ipszilon alakú melldíszt és egy szintén ezüst, emberi vonásokat felmutató maszkot rejtő kosarat találtak. A holttesthez két arany karperec is tartozott. Az egész sír és elrendezése arra utal, hogy a benne eltemetett személy a wari kultúra jelentős személyisége volt  fejtette ki García.

A wari kultúra 600 és 1200 között virágzott Peru déli részén. A Wari Birodalom a mai Moquegua és Trujillo között terült el. E korszak legfontosabb újítása a mai értelemben vett városok kialakulása volt, amelyeknek négyzetrácsos volt az alaprajza.

A birodalom fővárosa a modernkori Ayacuchótól 10 kilométerre északra helyezkedett el. A huari kultúra fejlettségéről ragyogó színű edények, kerámiaszobrok, tollakkal átszőtt textíliák, ötvös remekművek és féldrágakő-faragások árulkodnak.
Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése