Szeretettel Üdvözöllek!

Küldj üzenetet! Tollforgató Irodalmi Lap: tollforgato.lap@gmail.com http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ Sziasztok! Új aloldalainkat is elérhetitek már a blogunkról is! Történelmi, írástörténeti és művészeti témákban is várom alkotásaitokat, publikációitokat! Színesíthetitek a lap kinézetét elemzésekkel, nyelvészeti munkákkal is! Az oldalakra várom mindazok jelentkezését, akik szívesen vennének részt egy interaktív blog megvalósításában is.. Helyet biztosítanék politikai-filozófiai és szociológiai írásoknak, régészeti és specializált történeti munkáknak is! Sikeres alkotást kívánok mindenki számára! Keressétek lapjainkat! http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ https://sites.google.com/site/tollforgatomuveszetilap/home https://sites.google.com/site/tollforgatotoertenelmilap/home Kellemes olvasást és kikapcsolódást kíván : Varga Éva ( Kékrózsa Bíborvirág) főszerkesztő

Keresés ebben a blogban

2011. január 9., vasárnap

Feloszlott a Varsói Szerződés katonai szervezete

A Budapesten 1991 februárjában egyeztek meg a Varsói Szerződés tagjai a szerződés katonai szervezetének feloszlatásáról. Ennek értelmében 1991. március 31-én a katonai szervezet megszűnt.
A Varsói Szerződés 1955-ben jött létre szovjet kezdeményezésre. Célja az volt, hogy a NATO-t ellensúlyozza. Közvetlen előzménye a NATO-tagállamok azon döntése volt, hogy a Német Szövetségi Köztársaság számára engedélyezték a fegyverkezést.
A szerződés katonai és politikai szervezetet hozott létre. A Szovjetunió dominanciája végig egyértelmű volt. A kelet-európai államok területén állomásozó szovjet csapatok mellett a csatlakozó országok hadseregei is a Varsói Szerződés irányítása alá tartoztak. A Varsói Szerződés keretein belül egységes terveket dolgoztak ki egy esetleges III. világháború harci cselekményeire, rendszeresek voltak a nagyszabású közös hadgyakorlatok is.
A Varsói Szerződés legnagyobb bevetése az 1968. augusztus 20-án végrehajtott csehszlovák bevonulás volt.
A szerződés politikai szervezete 1991. július 1- jén szűnt meg. A Varsói Szerződés felbomlása a szovjet hatalom hidegháborús vereségének egyik markáns jele volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése