Keresés ebben a blogban

Tetszik? Jelöld be te is!

Tollforgató Történelmi Lap

2011. január 9., vasárnap

Feloszlott a Varsói Szerződés katonai szervezete

A Budapesten 1991 februárjában egyeztek meg a Varsói Szerződés tagjai a szerződés katonai szervezetének feloszlatásáról. Ennek értelmében 1991. március 31-én a katonai szervezet megszűnt.
A Varsói Szerződés 1955-ben jött létre szovjet kezdeményezésre. Célja az volt, hogy a NATO-t ellensúlyozza. Közvetlen előzménye a NATO-tagállamok azon döntése volt, hogy a Német Szövetségi Köztársaság számára engedélyezték a fegyverkezést.
A szerződés katonai és politikai szervezetet hozott létre. A Szovjetunió dominanciája végig egyértelmű volt. A kelet-európai államok területén állomásozó szovjet csapatok mellett a csatlakozó országok hadseregei is a Varsói Szerződés irányítása alá tartoztak. A Varsói Szerződés keretein belül egységes terveket dolgoztak ki egy esetleges III. világháború harci cselekményeire, rendszeresek voltak a nagyszabású közös hadgyakorlatok is.
A Varsói Szerződés legnagyobb bevetése az 1968. augusztus 20-án végrehajtott csehszlovák bevonulás volt.
A szerződés politikai szervezete 1991. július 1- jén szűnt meg. A Varsói Szerződés felbomlása a szovjet hatalom hidegháborús vereségének egyik markáns jele volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése