Keresés ebben a blogban

Tetszik? Jelöld be te is!

Tollforgató Történelmi Lap

2010. július 1., csütörtök

Országos Levéltár : elérhető a digitalizált középkor 500 éve

logo
Közzétéve: EuroAstra Internet Magazin (http://www.euroastra.info)

Országos Levéltár : elérhető a digitalizált középkor 500 éve

Dátum: 2010 már 30 - 07:49
 [0]
2010. március 29.-én  Hiller István oktatási és kulturális miniszter inditotta útjára a Magyar Országos Levéltár új szolgáltatását, a magyar középkori oklevelek digitalizált változatának képekkel feltöltött internetes adatbázisát.
A Levéltár 108 ezernél is több középkori oklevelét digitális képek formájában rögzitették,  a digitalizálási munkafolyamat három évet vett igénybe.  A képek a már korábban elkészült adatbázis kiegészitéseként váltak most hozzáférhetővé az interneten.  Az első 38 ezer oklevél képéhez 2009. októberétől lehetett a levéltár honlapján hozzáférni, a mostani feltöltéssel a teljes gyüjtemény vált kutathatóvá.
Maga a digitalizálási munka 2007-ben kezdődött, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, összesen nettó
41 millió Ft  költséggel, miniszteri, ill. minisztériumi kiegészitésekkel.
A feldolgozott anyag nagyobb része az Országos Levéltár kezelésében található, de a középkori anyagot őrző társintézmények gazdag anyaga is bekerült a folyamatba. A Heves Megyei Levéltár,  Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára, a Vas Megyei Levéltár, a Veszprém Megyei Levéltár, a Zala Megyei Levéltár, a győri Egyházmegyei Levéltár, a Veszprémi Érseki Levéltár és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum  csatlakozásával további 12 ezer oklevéllel gyarapodott az internetes adatbázis.
Az internetes honlapon elérhető képek védett, kétrétegü PDF formátumban állnak rendelkezésre, tanulmányozásra bárkinek, de letöltésük csak fizetős megrendeléssel lehetséges.
A most közreadott, digitális oklevélképekkel kiegészitett országos adatbázis jelentősége túlmutat a határokon.
A rendszer alkalmas rá, hogy a területileg szétszóródott forrásanyag egyetlen helyről legyen elérhető, az egykor összetartozó, de a történelem sodrában megosztott irategyüttesek virtuális módon egyesithetővé válnak.
Az oklevél-gyüjtemény nemcsak a középkori Magyarország, a Kárpát-medence történetének legfontosabb forrás-bázisa, de tartalmazza balkáni országok, Románia, Szerbia és Bosznia középkori történetének nagy jelentőségü adatait is. Összességében elmondható,  az Országos Levéltár, Magyarországgal együtt kilenc jelenlegi állam (fentieken kívül Ausztria, Szlovákia, Ukrajna, Horvátország és Szlovénia), múltjának középkori adatait őrzi, dolgozza fel és bocsátja a kutatók rendelkezésére.
Az információs rendszer igazi tudomány-közi adatbázist jelent, a történészek mellett a nyelvészek, régészek, néprajzosok és müvészettörténészek is eredményesen használhatják.
A magyar középkor kutatatását tekintve, a gyüjtemény elsődleges előnye, hogy a hagyományos (pl. mikrofilmes) keresési módszereknél sokkal gyorsabb, adatelérése pontosabb, igy a történeti kutatások hatékonysága ugrásszerüen megnövekszik.  Az adatbázis a korábbi adattartalom és az okleveles anyag képi megjelenitése mellett további segédleteket, pl. az Óvári-regeszták és modern regeszták elérését is biztositja.
(regeszta:  oklevél tartalmi kivonata)
Az új  adatbázis olyan jelentős eredménynek számit, melyet az Országos Levéltár és partnerintézményei, sőt maga a kulturális ágazat is európai jelentőségü vivmányként könyvelhet el.
Számos európai ország  64 intézményét fogja össze az a  Monasterium/Icarus projekt, amely ugyancsak a középkori okleveles anyagot kivánja az interneten közzétenni, a projektnek az Országos Levéltár is tagja.
Az Icarus maga is több mint  százezer oklevelet publikált már, ehhez a közreadáshoz mérten számit kiemelkedő eredménynek, hogy az Országos Levéltár és partnerintézményei már most ennél több egységet  tettek hozzáférhetővé.
A középkori okleveleket őrző többi intézményünket is be fogják vonni a projektbe, miközben a Levéltár a középkori gyüjtemény másik,   fényképen őrzött részének digitalizálását is tervbe vette, az év során jelentős fejlemények várhatók ez ügyben.
A digitalizálás elektronikus munkáját a  GDL General Document Line Zrt., az Arcanum Adatbázis Kft.  és az Országos Levéltár végezte,  az internetes publikáció  az Arcanum Adatbázis Kft.  munkája.
Rácz György főosztályvezető, a projekt szervezője, a munka részleteiről szólva elmondta, az okiratok teljes kiterjedését figyelembe vették a szkennelésnél, azok elő és hátlapját, az üresen maradt oldalakat is digitalizálták, mert a kutatók számára azok is fontos információt hordozhatnak, még a boritékba zárt töredékeket is feldolgozták, a kutatónak még egy üres lap is „beszél".
A vezető hangsúlyozta, bizonyos szakmai félelmeket el kellett már korábban oszlatni,  az újonnan kiegészült adatbázis nem teszi feleslegessé a levéltárost,  a váltás szakmai megújulást, szemléletváltást jelent, s még 20-30 évre terjedő feladatok várnak a szakemberekre. Meg kell oldani az egyes adatbázisok összekapcsolását, regesztákat kell késziteni, képeket digitalizáni., stb.  Várható határon túli levéltárak kapcsolódása is.
http://www.mol.arcanum.hu/ [1]
http://mol.arcanum.hu/dldf_full/opt/a100321.htm?v=pdf&a=start [2]
http://www.mol.gov.hu/ [3]
Regeszta:
http://www.staff.u-szeged.hu/~kofalvi/forraskiadas.ppt [4]
http://www.uni-miskolc.hu/~egyhtort/cikkek/kofalvi.htm [5]
http://www.arcanum.hu/kiadvanyok/leveltar/a_kozepkori_magyarorszag_leveltari_forrasai_ii_bovitett_kiadas.html [6]
http://www.mol.gov.hu/bal_menusor/hasznalat/oktatas/mindenkinek/kerdezz_-_felelek/leveltari_szakkifejezesek.html [7]
http://old.mol.gov.hu/index.php?akt_menu=373 [8]
http://archivum.asztrik.hu/kfl2/fogalom.htm [9]
http://www.monasterium.net/ [10]
http://www.icar-us.eu/ [11]
Harmat Lajos

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése