Szeretettel Üdvözöllek!

Küldj üzenetet! Tollforgató Irodalmi Lap: tollforgato.lap@gmail.com http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ Sziasztok! Új aloldalainkat is elérhetitek már a blogunkról is! Történelmi, írástörténeti és művészeti témákban is várom alkotásaitokat, publikációitokat! Színesíthetitek a lap kinézetét elemzésekkel, nyelvészeti munkákkal is! Az oldalakra várom mindazok jelentkezését, akik szívesen vennének részt egy interaktív blog megvalósításában is.. Helyet biztosítanék politikai-filozófiai és szociológiai írásoknak, régészeti és specializált történeti munkáknak is! Sikeres alkotást kívánok mindenki számára! Keressétek lapjainkat! http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ https://sites.google.com/site/tollforgatomuveszetilap/home https://sites.google.com/site/tollforgatotoertenelmilap/home Kellemes olvasást és kikapcsolódást kíván : Varga Éva ( Kékrózsa Bíborvirág) főszerkesztő

Keresés ebben a blogban

2010. július 6., kedd

Törvénymódosítás

Törvénymódosítás

A magyar országgyűlés a napokban tárgyalja a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény módosítását. Bár a javaslat nem tűnik jelentősnek (lenne még mit csiszolni rajta), mégis nagy vihart kavart. Nem kevesebbről van ugyanis szó, mint arról, hogy a korábbiakhoz képest korlátozza a régészeti feltárásra jogosult intézmények körét. Azzal a bevallott céllal, hogy a 2007-ben létrehozott Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) feltárási jogosultságát megszüntesse, és a megyei múzeumokat 2007 előtt gyakorolt jogaiba visszahelyezze.  Ezzel pedig a Szakszolgálat legfontosabb létalapját veszíti el, és kérdésessé válik további fennmaradása is.

A Magyar Régész Szövetség álláspontja a tervezett változtatással kapcsolatban a következő:

A Magyar Régész Szövetség elnöksége az elmúlt három évben több alkalommal is kifogásolta a KÖSZ létrejöttének körülményeit és működését.
Azon az állásponton voltunk ugyanis, hogy a régészet és múzeum, a régész és a múzeum elválaszthatatlan egymástól, a megfelelő szakmai színvonalat és a régészeti munka teljes folyamatát a múzeumok tudják biztosítani. Ezért tehát nagy várakozással tekintünk a benyújtott törvényjavaslat következményei elé, remélve, hogy a következő hetek intézkedései nyomán a folyamatban lévő régészeti feltárások sikeresen befejeződhetnek, és a régészeti örökség semmilyen kárt sem fog szenvedni. Kérjük továbbá az illetékesektől, hogy a KÖSZ-ben dolgozó kollégáink — akik közül sokan Szövetségünk tagjai — sorsa megnyugtatóan rendeződjék, hogy további életpályájuk végre kedvező irányt vehessen. Különösen azokra a kollégákra gondolunk, akik három évvel ezelőtt a KÖSZ elődszervezetéből, az Állami Műemlékhelyreállítási és Restaurálási Központból, önhibájukon kívül kerültek a most kérdésessé váló intézménybe, és egy speciális szaktudás, az épületkutatás elismert szakemberei. Nemcsak személyes sorsuk, hanem ez a szakmai feladat is intézményi hátteret és megoldást kíván.
Bízunk benne, hogy a további intézkedések nyomán a hazai régészettel kapcsolatos viták, ellentmondások és megosztottságok végre megszűnnek, és a régészek azzal foglalkozhatnak, amiről hivatásuk szól, továbbá a régészeti munka teljes folyamata egységes és átlátható mechanizmusok szerint lesz képes működni.
Módosítás: (2010. június 16. szerda, 10:46)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése