Szeretettel Üdvözöllek!

Küldj üzenetet! Tollforgató Irodalmi Lap: tollforgato.lap@gmail.com http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ Sziasztok! Új aloldalainkat is elérhetitek már a blogunkról is! Történelmi, írástörténeti és művészeti témákban is várom alkotásaitokat, publikációitokat! Színesíthetitek a lap kinézetét elemzésekkel, nyelvészeti munkákkal is! Az oldalakra várom mindazok jelentkezését, akik szívesen vennének részt egy interaktív blog megvalósításában is.. Helyet biztosítanék politikai-filozófiai és szociológiai írásoknak, régészeti és specializált történeti munkáknak is! Sikeres alkotást kívánok mindenki számára! Keressétek lapjainkat! http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ https://sites.google.com/site/tollforgatomuveszetilap/home https://sites.google.com/site/tollforgatotoertenelmilap/home Kellemes olvasást és kikapcsolódást kíván : Varga Éva ( Kékrózsa Bíborvirág) főszerkesztő

Keresés ebben a blogban

2010. november 29., hétfő

A dinoszauruszok kihalása utat nyitott a nagytestű emlősöknek


A dinoszauruszok kihalása utat nyitott a nagytestű emlősöknek

2010. november 26. 08:25
Újabb tanulmányok szerint a dinoszauruszok kihalása utat nyitott az emlősök méretének növekedése előtt
Néhány faj több elefántnyi méretűre nőtt, a legnagyobb emlős - egy orrszarvúhoz hasonlatos állat - például öt és fél méterre és 17 tonnára "cseperedett". A faj Eurázsia vidékének erdeiben élt, és a mamut nyápicnak tűnt mellette.
A prehisztorikus óriások kutatása rávilágít a dinoszauruszok kihalása utáni evolúciós folyamatokra. Az őshüllők kihalásától számított 25 millió éven belül az emlősök elérték legnagyobb méretüket - írták tudósok a Science című tudományos folyóiratban. A különböző földrészeken élő különböző fajok eltérő időben érték el méretük csúcspontját, de az evolúciós minta mindenütt figyelemre méltó hasonlóságokat mutatott.
"Az evolúció felgyorsulhat, ha az ökológia lehetővé teszi" - mondta Felisa Smith, az Új-mexikói Egyetem paleontológusa, a tanulmány vezető szerzője. Kutatásuk során a tudósok az evolúciós folyamat hátterét akarták feltárni, az emlősök méretére fogak és csontok alapján következtettek.
Az orrszarvúhoz hasonló - csak éppen szarv nélküli - állat után nem sokkal maradt el a mai elefántokhoz hasonlító négylábú. ADeinotherium néven emlegetett emlős súlya szintén megközelítette a 17 tonnát. A mai elefántok ellenben "csak" 3-5 tonnát nyomnak.
A következtetések szerint a dinoszauruszok kihalása után elsőként a növényevők mérete nőtt meg, talán azért, mert hozzájutottak mindahhoz a táplálékhoz, amely az őshüllők kihalásával elérhetővé vált.
Az emlősök mérete végül csökkent, ennek oka Smith szerint az elérhető területek mérete és a Föld hőmérséklete volt. Az elfogyasztott táplálék 90 százalékát az emlősök testhőmérsékletük fenntartására fordítják. A legnagyobb méretet pedig akkor érték el, amikor hűsebb éghajlat uralkodott. Ez alacsonyabb tengerszint feletti magassággal és nagyobb földterülettel járt együtt. Emellett a nagyobb méretű állatok tovább tartják a hőt, ez gondot jelentett, amikor melegedni kezdett a klíma.
Forrás: hirado.hu/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése