Szeretettel Üdvözöllek!

Küldj üzenetet! Tollforgató Irodalmi Lap: tollforgato.lap@gmail.com http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ Sziasztok! Új aloldalainkat is elérhetitek már a blogunkról is! Történelmi, írástörténeti és művészeti témákban is várom alkotásaitokat, publikációitokat! Színesíthetitek a lap kinézetét elemzésekkel, nyelvészeti munkákkal is! Az oldalakra várom mindazok jelentkezését, akik szívesen vennének részt egy interaktív blog megvalósításában is.. Helyet biztosítanék politikai-filozófiai és szociológiai írásoknak, régészeti és specializált történeti munkáknak is! Sikeres alkotást kívánok mindenki számára! Keressétek lapjainkat! http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ https://sites.google.com/site/tollforgatomuveszetilap/home https://sites.google.com/site/tollforgatotoertenelmilap/home Kellemes olvasást és kikapcsolódást kíván : Varga Éva ( Kékrózsa Bíborvirág) főszerkesztő

Keresés ebben a blogban

2010. november 29., hétfő

Római kori úszómedencét tártak fel Jeruzsálemben


Római kori úszómedencét tártak fel Jeruzsálemben

2010. november 22. 15:07
Jeruzsálem óvárosában egy mintegy 1800 éves római fürdőmedencére bukkantak izraeli régészek egy ásatáson
Az izraeli ókorkutató hivatal hétfői közlése szerint, feltehetőleg egy ókori fürdőházról van szó, amely a tizedik római légió igényeit szolgálta ki. A területre egy zsidó férfiak szólófürdő építését tervezték, az építkezést megelőző ásatáson bukkantak a régészek a különleges leletre.
A római hódítók 135-ben végérvényesen leverték a Bar Kohba zsidó szabadságharcos vezetése alatt a Római Birodalom ellen irányuló felkelést és Jeruzsálemet Aelia Capitolinára keresztelték át. Zsidóknak tilos volt belépniük a városba. Ofer Sion, az ásatás vezetője szerint az új leletek azt bizonyítják, hogy Aelia Capitolina eredetileg sokkal nagyobb volt, mint azt korábban feltételezték. A tízedik római légió tábora a mai jeruzsálemi óváros területén feküdt, feltételezések szerint az örmény negyedben.
Sion elmondása szerint, a fürdőmedencét egy csővezetéken keresztül töltötték fel, oldalán több különálló kádat is találtak. A medence fehér mozaikcsempéibe a Fretensis-légió jelképét is (leg x fr) belegravírozták.
"Egy másik különleges felfedezés, amely nagy izgalmat keltett, egy kutya mancsának lenyomata volt, amelyet a fürdő egyik tetőcserepén, a légió jelképe felett találtak. A kutya valószínűleg az egyik katonáé volt, a lenyomat pedig vagy véletlenül keletkezett, vagy viccből készítették" - vélekedik Sion.
MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése