Szeretettel Üdvözöllek!

Küldj üzenetet! Tollforgató Irodalmi Lap: tollforgato.lap@gmail.com http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ Sziasztok! Új aloldalainkat is elérhetitek már a blogunkról is! Történelmi, írástörténeti és művészeti témákban is várom alkotásaitokat, publikációitokat! Színesíthetitek a lap kinézetét elemzésekkel, nyelvészeti munkákkal is! Az oldalakra várom mindazok jelentkezését, akik szívesen vennének részt egy interaktív blog megvalósításában is.. Helyet biztosítanék politikai-filozófiai és szociológiai írásoknak, régészeti és specializált történeti munkáknak is! Sikeres alkotást kívánok mindenki számára! Keressétek lapjainkat! http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ https://sites.google.com/site/tollforgatomuveszetilap/home https://sites.google.com/site/tollforgatotoertenelmilap/home Kellemes olvasást és kikapcsolódást kíván : Varga Éva ( Kékrózsa Bíborvirág) főszerkesztő

Keresés ebben a blogban

2010. november 29., hétfő

Két növényevő dinoszauruszt találtak Utahban


Két növényevő dinoszauruszt találtak Utahban

2010. november 25. 16:13
Utahban két új, krétakori növényevő dinoszauruszt tártak fel
A Pennsylvaniai Egyetem és a utahi földtani szolgálat paleontológusai két új krétakori növényevő csőrös dinoszaurusz, a "lósárkány" és a "leguánkolosszus" maradványait tárták fel Utah állam keleti részén. A leletről a PLoS One online tudományos folyóiratban jelent meg beszámoló.
Mindkét növényevő őshüllő az iguanodonok, azaz "leguánfogú" dinoszauruszok közé tartozott. Az iguanodonok testes növényevők voltak, amelyek a ma élő medvefélékhez hasonlóan négy, illetve két lábon egyaránt tudtak mozogni. Legismertebb fajuk az Iguanodon bernissartensis, amelynek felnőtt példányai nagyjából 10 méter hosszúak voltak, de egyes esetekben elérhették a 13 métert is, míg az átlagos tömegüket 3,08 tonnára becsülik.
Az egyik új dinoszaurusz a Hippodraco scutodens, azaz "pajzsfogú lósárkány" nevet kapta. A "lósárkány" jelzőt elnyújtott, csapott koponyaformájával érdemelte ki, amely összességében a lóéra emlékeztet, a scutodensis pedig a dinoszaurusz hosszú, pajzs alakú fogaira utal. A 125 millió éve élt "lósárkány" testhossza meghaladta a 4,5 métert - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.
A másik őshüllő elnevezése, az Iguanocolossus fortis az állat hatalmas testméreteire utal, amely meghaladhatta a 9 métert, és ezzel a legnagyobb ismert iguanodonok közé tartozik. A csontszerkezetéből ítélve igen erős lényről van szó, ezt jelzi elnevezésében a fortis. A kőzetek, amelyekben a két iguanodont találták, 145,5 millió és 99,6 millió év közötti időszakban képződtek.
Elemzésük elárulta, hogy az adott térségnek szezonálisan száraz éghajlata volt, a vidéket apró tavak "pettyezték", és hatalmas, lassú folyású folyók szelték át. Az iguanodontok mellett a vidék különböző őshüllőknek, így páncélos dinoszauruszoknak (ankylosaurus), hosszú nyakú brontosaurusoknak, valamint többféle ragadozó tollas dinoszaurusznak adott otthont.
Forrás: hiado.hu/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése