Keresés ebben a blogban

Tetszik? Jelöld be te is!

Tollforgató Történelmi Lap

2010. november 29., hétfő

Kétezer éves múmiákat tártak fel Kínában


Kétezer éves múmiákat tártak fel Kínában

2010. november 24. 15:42
Régészeti munkálatok során kétezer éves múmiákat tártak fel Hupej tartomány fővárosában
Kétezer éves múmiákat tártak fel Hupej  tartomány fővárosában, Vuhanban ingatlanfejlesztéshez kapcsolódó régészeti munkálatok során.
A temetkezések a Nyugati Han-dinasztia korai időszakából származnak. Mindkét mumifikálódott holttest igen jó állapotban maradt fenn, köszönhetően a "vízhatlan" koporsóknak, amelyeket több rétegből készítették, majd kívülről speciális "vakolóanyag" vastag rétegével borították.
A koporsók egyikében egy ősz hajú idős asszony aludta örök álmát, aki 70 éves kora körül távozott az élők sorából. A sírokbanbronzkardokat, vázákat, edényeket és konyhai eszközöket fedeztek fel. Hszie Hsziming, a Hszincsou-i körzeti múzeum kurátora rámutatott, a sírmellékletek tanúsága szerint a koporsók tehetős, bár nem feltétlenül magas hivatali rangot viselő emberek földi maradványait rejtették.
Nyugati Han-dinasztiának a Han-dinasztia (Kr. e. 206/202-Kr. u. 220) Kr. u. 9-ig tartó időszakát nevezik, amikor a főváros a nyugati Csanganban, a mai Hsziánban volt. A korszak az egységes kínai birodalom tartós megszilárdulásának és terjeszkedésének időszaka volt.
Forrás: hirado.hu/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése