Szeretettel Üdvözöllek!

Küldj üzenetet! Tollforgató Irodalmi Lap: tollforgato.lap@gmail.com http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ Sziasztok! Új aloldalainkat is elérhetitek már a blogunkról is! Történelmi, írástörténeti és művészeti témákban is várom alkotásaitokat, publikációitokat! Színesíthetitek a lap kinézetét elemzésekkel, nyelvészeti munkákkal is! Az oldalakra várom mindazok jelentkezését, akik szívesen vennének részt egy interaktív blog megvalósításában is.. Helyet biztosítanék politikai-filozófiai és szociológiai írásoknak, régészeti és specializált történeti munkáknak is! Sikeres alkotást kívánok mindenki számára! Keressétek lapjainkat! http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ https://sites.google.com/site/tollforgatomuveszetilap/home https://sites.google.com/site/tollforgatotoertenelmilap/home Kellemes olvasást és kikapcsolódást kíván : Varga Éva ( Kékrózsa Bíborvirág) főszerkesztő

Keresés ebben a blogban

2010. november 29., hétfő

A Római érmék gyakoribb feliratai 2.

A Római érmék gyakoribb feliratai 2.

 
F: Filius - ( fiú ) Az uralkodó fia.
 
N: Nepos - unoka
 
PRON: Pronepos - dédunoka
 
PP- PATER PATRIAE: - Az ország atyja. A legtöbb Augustus címet viselő uralkodó használta e címet, bár nem közvetlenül az uralkodás kezdetétől. A hagyomány gyakorlata alapján az új Augustus visszautasította a címet addig amíg tetteivel ki nem érdemelte.
 
P FEL, PF FEL: - Pius Felix - alázatos, engedelmes (az istenekhez, Rómához, a családhoz) és boldog ( jó szerncse és siker ). A harmadik században terjedt el.
 
N, NOST: - Nostor ( a mienk) - A DN jelülés mellett vált gyakorívá a negyedik század folyamán.
 
INV: - Invictus ( legyőzhetetlen ). A késő harmadik és kora negyedik században terjedt el.
 
PM, PONT, MAX-PONTIFEX MAXIMUS: - " A legfelsőbb pap". Amikor több Augustus uralkodott a legidősebb viselte a címet míg a többiek a PONTIFEX - ként uralkodtak. Az uralkodó volt a legfelsőbb állami vallási vezető. A birodalom kereszténnyé válása után a címet ( a mai napig is ) a pápa viselte.
 
SC: - Senatus Consulto - " A szenátus rendeletére". A birodalmi időkben a bronz érmék fémértéke alacsonyabb volt a nominál értékénél. Ezért teljes értékben való elfogadását a szenátus rendeletével igyekeztek elérni. A harmadik század végéig szinte minden bronz érmén szerepelt a felirat.
 
SPQR: - Senatus Populusque Romanus - ( Szenátus és a római nép ). A római uralkodó osztály ( szenátus ) és a nép ötvözött erejét igyekszik kifejezni. Trajan gyakran használta az SPQR OPTIMO PRINCIPI ( a legjobb uralkodónak ) feliratot.
 
MAX: - Maximus - (a legnagyobb). A ( Nagy ) Constantine használta a feliratot. Uralkodása idején senki nem kérdőjelezte meg a használatát.
 
SM, P: - Sacra Moneta - ( szent pénz ) , Pecunia ( pénz ). Időnként verdejel megjelölésre használták.
 
VOT: - Vota - ( fogadalom ). Az uralkodók hű szolgálatot fogadtak meghatározott időre, ez jelent meg az érméken, pl. VOTX. Időnként meghosszabították a periodust, pl. VOTX ET XX vagy VOT X MVLT XX.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése