Szeretettel Üdvözöllek!

Küldj üzenetet! Tollforgató Irodalmi Lap: tollforgato.lap@gmail.com http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ Sziasztok! Új aloldalainkat is elérhetitek már a blogunkról is! Történelmi, írástörténeti és művészeti témákban is várom alkotásaitokat, publikációitokat! Színesíthetitek a lap kinézetét elemzésekkel, nyelvészeti munkákkal is! Az oldalakra várom mindazok jelentkezését, akik szívesen vennének részt egy interaktív blog megvalósításában is.. Helyet biztosítanék politikai-filozófiai és szociológiai írásoknak, régészeti és specializált történeti munkáknak is! Sikeres alkotást kívánok mindenki számára! Keressétek lapjainkat! http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ https://sites.google.com/site/tollforgatomuveszetilap/home https://sites.google.com/site/tollforgatotoertenelmilap/home Kellemes olvasást és kikapcsolódást kíván : Varga Éva ( Kékrózsa Bíborvirág) főszerkesztő

Keresés ebben a blogban

2010. június 29., kedd

A Colosseum, ahogy még sosem láttad 2010. június 28. 08:39 MTI

A Colosseum, ahogy még sosem láttad

2010. június 28. 08:39 MTI

Az újságírók már végigjárhatták, a nagyközönségnek pedig augusztusban nyitják meg a római Colosseum eddig sohase látott részeit. Újdonság az is, hogy szeptemberig az ókori műemlék éjszaka is látogatható.



A Colosseum, ahogy még sohase láttad - ezt az elnevezést kapta a közel kétezer éves amfiteátrum eddigi turista útvonalának augusztusra tervezett bővítése. Látogatható lesz az ókori aréna alatti rész és a Colosseum nézőterének legmagasabb, harmadik emelete is.
Az egykori színpad alá rejtett, több szintes földalatti folyosórendszerbe 10-12 fős csoportokban, idegenvezetővel engedik be a látogatókat. Lifttel viszik le őket a Colosseum mélyébe. Belépni csak kötelező internetes helyfoglalással lehet. Az aréna alatt azt lehet majd látni, ami innen az előadások alatt a színpadra került az emelőszerkezetek segítségével.
A nézők szeme elől rejtve maradt alagsorban összesen nyolcvan emelőt tudtak egyszerre működtetni: a díszleteket, gépeket és a vadállatokat emelték a színpadra. A népnek cirkuszi szórakozást kínáló létesítményhez külön víztározó tartozott, innen árasztották el a színpadot a vízi csatákhoz. A turisták megtekinthetik majd azt a 19. század végén talált bejáratot is, amelyen keresztül az elefántokat és rinocéroszokat beterelték.
Az amfiteátrumnak erre a részére a nagyközönség negyven év óta nem léphetett be, utoljára a hetvenes években nyitották meg, akkor is csak rövid időre. Az egykori nézőtérnek is csak a második emeletéig lehetett feljutni: augusztustól azonban az 1930-as évek óta lezárt harmadik emeletről is élvezhető lesz az elipszis alakú Colosseum csodálatos látványa.
"Az aréna alatt és az emeleten a bejárható területnek egyelőre egyharmadát nyitjuk meg, de ez csak a kezdet" - ígérte a Colosseum igazgatónője, Rossella Rea. Az újonnan hozzáférhető részek látogatása drágább lesz a mostani 9 eurós belépőjegynél, de még nem tudni, hogy mennyivel. A Colosseum nyári kínálatához tartozik, hogy szeptemberig - hetente két napon, kedden és szombaton - este is látogatható lesz 21 és 24 óra között. Az esti megvilágításban még varázslatosabb látványt nyújt a létesítmény, ám az online helyfoglalás ebben az esetben is tanácsos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése