Szeretettel Üdvözöllek!

Küldj üzenetet! Tollforgató Irodalmi Lap: tollforgato.lap@gmail.com http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ Sziasztok! Új aloldalainkat is elérhetitek már a blogunkról is! Történelmi, írástörténeti és művészeti témákban is várom alkotásaitokat, publikációitokat! Színesíthetitek a lap kinézetét elemzésekkel, nyelvészeti munkákkal is! Az oldalakra várom mindazok jelentkezését, akik szívesen vennének részt egy interaktív blog megvalósításában is.. Helyet biztosítanék politikai-filozófiai és szociológiai írásoknak, régészeti és specializált történeti munkáknak is! Sikeres alkotást kívánok mindenki számára! Keressétek lapjainkat! http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ https://sites.google.com/site/tollforgatomuveszetilap/home https://sites.google.com/site/tollforgatotoertenelmilap/home Kellemes olvasást és kikapcsolódást kíván : Varga Éva ( Kékrózsa Bíborvirág) főszerkesztő

Keresés ebben a blogban

2010. június 29., kedd

Századok

TISZTELT OLVASÓ, KEDVES TAGTÁRSUNK!
Századok a nehezebb gazdasági körülmények között fokozottan számít olvasóinak és adatbázisa használóinak a támogatására, az 1% felajánlására.
 
A SZÁZADOK ALAPÍTVÁNY ADÓSZÁMA:
19657985–1–41

TISZTELT OLVASÓ, KEDVES TAGTÁRSUNK!
Ahogyan azt előre jeleztük, elkészült a Századok 2006 végéig megjelent 140 évfolyamának digitalizált adatbázisa. A kész anyag ún. kétrétegű Adobe-file formájában megjeleníti a folyóirat kiadáskori tipográfiájával a hasonmás oldalakat, az optikai karakter-felismerő program alapján készített "háttér-szöveg"-ből pedig lehet másolni, cédulázni egy szövegszerkesztő vagy cédulázó-program közbeiktatásával. Azáltal, hogy ún. könyvjelzőt (bookmark-ot) is tartalmaz a program, lehetőség nyílik arra, hogy a kutatók maguk számára a korábban megszokott formában (fejléc, bibliográfiai adatok, évfolyam, szám, oldalszám) készítsék el céduláikat. - Ugyanez teszi lehetővé azt is, hogy a Századokban eddig megjelent anyag alapján szakmai bibliográfiát készítsenek.
Része e verziónak az egyszerű és összetett (finomított) keresés, amellyel bizonyos szakmai kérdések kutathatóak a teljes 140 évfolyamon keresztül, a hely pontos megjelölésével. - A kereső program kereshet: akárhol, megnevezés, könyvjelző, oldalszám alapján, de ezen belül még finomítani is lehet a kutatást egyszerű matematikai logikai eszközökkel, amelyek mindenki számára érthetőek.
A két (hasonmás oldal és felismert szöveg) réteg pontosan illeszkedik egymáshoz. Amennyiben csak olvasni akar, azt az eredeti minden tekintetben hű másolatán teheti meg.
Bejelentettük azt is, hogy ehhez a hatalmas adatbázishoz csak társulati tagok férhetnek hozzá, mégpedig egy személyre szóló jelszó segítségével, amit tagságuk regisztrálása után e-mailben kapnak meg. Azok, akik korábban rendezték társulati tagságukat (befizették az éves tagdíjat), egy utólagos elektronikus regisztrációval szintén szert tehetnek az adatbázishoz való hozzáféréshez szükséges jelszóra. (Az elektronikus regisztráció ide kattintva elérhető...) - Mindezekből egyértelmű, hogy csak azok használhatják az adatbázist, akik társulati tagok, és tagdíjhátralékuk nincs, valamint az is, hogy intézmények számára nem kívánjuk lehetővé tenni ezt a korlátlan hozzáférést, csak egyes személyeknek.
Azon kedves tagtársainknak, akik nem rendelkeznek internetes hozzáféréssel, de számítógépük van (DVD-olvasóval, jó háttérkapacitással és legalább 512 Mb RAM-mal), a Magyar Történelmi Társulaton keresztül lehetőségük van utánvéttel megrendelni az adatbázis két (duplasűrűségű) lemezes változatát. Mint az Arcanum vezetője ezt jelezte, a 30 ezer Ft-os ár helyett "a Társulat tagjainak 20.000 Ft-os kedvezményes árat" ajánlanak. Ez a változat is tudja mindazt, amit az internetes adatbázis, de más kezelőfelület tartozik hozzá, és rendelkezik egy (az Arcanum által) újonnan kifejlesztett keresőprogrammal is.
Az Arcanum Kft-vel kötött szerződésünk öt évre szól, ennek alapján a megjelent számokkal évenként - egy év eltolással - frissítik, kibővítik az internetes adatbázist.
Kívánok minden kedves olvasónak, társulati tagnak kellemes és hasznos munkát e hatalmas adatbázis használatához.

Tisztelettel:
Pál Lajos               
a Századok felelős szerkesztője
Megjegyzés:A megfelelõ felhasználói név és jelszó irtokában az adatbázis az nfo.arcanum.hu/szazadok weboldalon érhetõ el.
Az adatbázis elkészítését a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése