Szeretettel Üdvözöllek!

Küldj üzenetet! Tollforgató Irodalmi Lap: tollforgato.lap@gmail.com http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ Sziasztok! Új aloldalainkat is elérhetitek már a blogunkról is! Történelmi, írástörténeti és művészeti témákban is várom alkotásaitokat, publikációitokat! Színesíthetitek a lap kinézetét elemzésekkel, nyelvészeti munkákkal is! Az oldalakra várom mindazok jelentkezését, akik szívesen vennének részt egy interaktív blog megvalósításában is.. Helyet biztosítanék politikai-filozófiai és szociológiai írásoknak, régészeti és specializált történeti munkáknak is! Sikeres alkotást kívánok mindenki számára! Keressétek lapjainkat! http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ https://sites.google.com/site/tollforgatomuveszetilap/home https://sites.google.com/site/tollforgatotoertenelmilap/home Kellemes olvasást és kikapcsolódást kíván : Varga Éva ( Kékrózsa Bíborvirág) főszerkesztő

Keresés ebben a blogban

2010. június 22., kedd

Dr. Vargyas Péter emlékfal

Emlékfal - Vargyas Péter 1950-2009

2010.06.09. 15:14
Vargyas Péter 1950. október 5-én született Budapesten. Középiskolai tanulmányait az Ady Endre Gimnáziumban végezte, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem történelem szakán szerzett diplomát 1975-ben. Aššur-nirāri szerződése Mati’ellel című disszertációját Komoróczy Géza irányításával írta.
Az egyetem elvégzése után a MTA Könyvtárának Keleti Gyűjteményében dolgozott. 1980 és 1983 között a Szovjet Tudományos Akadémia Keletkutató Intézetének (Leningrád) volt levelező aspiránsa. 1987-ben védte meg kandidátusi értekezését, disszertációjában a korai Babilónia ártörténetét elemezte. 1999 habilitált az ELTÉ-n, majd 2004-ben a MTA doktora címet szerezte meg. Disszertációjában az ókori Babilónia pénztörténetét vette górcső alá.
Az egyetemi oktatásba aktívan bekapcsolódott. 1990 és 1997 között a Janus Pannonius Tudományegyetem Ókortörténeti és Régészeti Tanszékének egyetemi docense lett, ugyanakkor 1992 és 1997 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetése mellett a dékánhelyettességet is ellátta. 1997 és 2008 között ismét a Pécsi Tudományegyetemen tevékenykedett, az Ókortörténeti és Régészeti Tanszék, tanszékvezető egyetemi tanáraként irányította az oktatási egységet. 2008-ban az Ókortörténeti Tanszék intézeti tanszékvezető egyetemi tanárává nevezték ki.
Kutatásainak fő területeit az ókori Közel-Kelet gazdaságtörténeti kérdései jelentették. A témára vonatkozó szerteágazó ismeretek elsajátítása végett többször járt Irakban, Szíriában és Egyiptomban. Piac- és ártörténeti elemzéseit nemzetközi tudományos fórumokon ismerték el, amely számos neves ösztöndíj odaítélésével egyértelműen tetten érhető: 1988-1990 között az Alexander von Humboldt ösztöndíj révén Heidelbergben, 1999 és 2000 között Andrew W. Mellon speciális ösztöndíj révén a jeruzsálemi W.F. Albright Institute of Archaeological Research tudományos intézetben folytathatott kutatásokat. 1997-2000 között Széchenyi Professzori Ösztöndíjban részesült. Rendszeres előadója volt különböző nemzetközi ókortörténeti konferenciáknak. Tanulmányai, értekezései a legmagasabban jegyzett tudományos folyóiratokban jelentek meg.
Komoly tudományszervező tevékenységet folytatott. Az Ókortudományi Társaságnak 1975-től, a Körösi Csoma Társaságnak 1980-tól volt tagja. Részt vett a MTA Ókortörténeti Bizottságának, illetve a MTA Orientalisztikai Bizottságának a munkájában, ez utóbbiban a Közel- és Közép Keleti Albizottság elnökségét is ellátta. 2002 és 2008 között a Specimina Nova szerkesztőségi tagja volt, szerkesztette az Ókortudományi Dolgozatokat és az Élő Ókort.
Küldd el az ismerőseidnek is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése