Szeretettel Üdvözöllek!

Küldj üzenetet! Tollforgató Irodalmi Lap: tollforgato.lap@gmail.com http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ Sziasztok! Új aloldalainkat is elérhetitek már a blogunkról is! Történelmi, írástörténeti és művészeti témákban is várom alkotásaitokat, publikációitokat! Színesíthetitek a lap kinézetét elemzésekkel, nyelvészeti munkákkal is! Az oldalakra várom mindazok jelentkezését, akik szívesen vennének részt egy interaktív blog megvalósításában is.. Helyet biztosítanék politikai-filozófiai és szociológiai írásoknak, régészeti és specializált történeti munkáknak is! Sikeres alkotást kívánok mindenki számára! Keressétek lapjainkat! http://sites.google.com/site/tollforgatoirodalmilap/ https://sites.google.com/site/tollforgatomuveszetilap/home https://sites.google.com/site/tollforgatotoertenelmilap/home Kellemes olvasást és kikapcsolódást kíván : Varga Éva ( Kékrózsa Bíborvirág) főszerkesztő

Keresés ebben a blogban

2010. június 29., kedd

Szent Péter börtönében ásnak a régészek 2010. június 29. 08:56 The Daily Telegraph

Szent Péter börtönében ásnak a régészek

2010. június 29. 08:56 The Daily Telegraph


Az olasz régészek azzal kapcsolatban keresnek bizonyítékokat Róma alatt, hogy Szent Pétert tényleg azon a helyen börtönözték be keresztre feszítése előtt, ahol később templomot építettek ennek emlékére.


A hagyomány szerint a Mamertinus börtönben őrizték Szent Pétert és Szent Pált, akiket Nero utasítására zártak ide. Cellájukban később egy forrás tört fel, amelynek vizével megkeresztelték őreiket és fogolytársaikat is. Pétert 64-ben aztán keresztre feszítették, és temetési helyén építették fel a róla elnevezett bazilikát.
Rabságuk helyét a középkor óta tisztelik, és a régészek a hónapok óta tartó ásatások során talált freskók és más leletek alapján biztosnak tartják, hogy ott már a hetedik században is Szent Péterre emlékezhettek. A római régészeti hivatal munkatársa, Dr. Patrizia Fortini szerint a helyet legkésőbb a hetedik században alakították át börtönből kultuszhellyé. Erre nagyon gyorsan került sor, hiszen ott a nyolcadik században már egy templom állt. Szerinte nagyon jó lenne valamilyen közvetlen régészeti anyagot is találni azzal kapcsolatban, hogy ez Szent Péter börtöne lehetett, bár ez igencsak valószerűtlen.
A történészek szerint a földalatti labirintust az i.e. 5. században, Servius Tuliius uralkodása alatt alakították ki. A börtön kétszintes volt, és az alsóba csak a felsőben kialakított nyílásokon keresztül lehetett leereszkedni. A rómaiak korábban itt őrizték legnagyobb ellenfeleiket, így Vercingetorix is itt kapott helyet kivégzése előtt. Egyes foglyokat halálra éheztettek, és az ő testüket később a Cloaca Maximába dobták. A 17. században aztán egy reneszánsz templomot építettek a börtön fölé, amely még ma is áll, és amelynek belsejében márványtábla emlékeztet arra, hogy azt Szent Péter és Pál egykori cellájára emelték. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése